Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на гаранционно

...
 
Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на гаранционно
Коментари Харесай

Одобриха гаранционни споразумения по два заема за 350 млн. евро на ББР

 

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на гаранционно съглашение сред Европейска капиталова банка и България, по отношение на контракт за финансиране сред Европейска инвестиционна банка и „ Българска банка за развиване “ ЕАД  за провиснал на ББР заем в размер на 175 млн. евро за финансиране на вложения на дребни и междинни предприятия и предприятия със междинна пазарна капитализация, съобщи БГНЕС.

Този тип предприятия съставляват 99% от общия брой на предприятията в страната и способстват за към 76% от общата претовареност и над 66% от добавената стойност в националната стопанска система, показват от Министерския съвет. Достъпното финансиране при атрактивни условия е една от главните спънки пред растежа и диверсификацията на активността им. Пандемията от COVID-19 и войната в Украйна прибавиха спомагателна неустановеност в сегмента, което затруднява достъпа до комерсиално кредитиране.

Най-малко 20% от ресурса ще бъде ориентиран за планове за дейности в региона на климатичното равновесие, резистентност на околната среда, енергийна успеваемост и възобновима сила.

След утвърждението от Министерския съвет, двете гаранционни съглашения подлежат на ратификация от Народното събрание.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР